top of page

SERVICES

GOLDEN BLOOM in Leidschendam biedt volgende diensten aan:

schilderij tijdens behandeling

Schilderijen
 
conservatie and restauratie

santos kooi pop

Houten Beelden
conservatie and restauratie

kopie renaissance portret

Schilderijen in opdracht
en kunst reproductie

Conservering en restauratie van schilderijen

 Elk schilderij vertelt een verhaal. Niet alleen wat de afbeelding ons vertelt. Maar ook een verhaal over de materialen waar het van gemaakt is, over zijn gebruik, veroudering, schades en oude restauraties. Pas na het zien en begrijpen van de verschillende aspecten van een schilderij, kan een conservatie- en restauratieproces - met respect voor het kunstwerk en de bedoelingen van de kunstenaar - beginnen.

Paintings conservation
Oppervlaktreiniging

Oppervlaktereiniging

Vaak is het verwijderen van het oppervlaktevuil voldoende om een kunstwerk weer te laten glanzen. Het laat ons genieten van alle kleuren en contrasten in hun volle glorie. Soms kan het een afbeelding veranderen van een donkere, deprimerende middag in een warme, zonnige, veelbelovende ochtend.

​​

Om het oppervlak van een schilderij schoon te maken, moet het kunstwerk eerst zorgvuldig worden onderzocht. Vuil heeft veel variëteiten - en dat geldt ook voor de verf eronder. Pas na enige testen kan de restaurator bepalen wat de juiste aanpak is om het oppervlak van een specifiek kunstwerk te reinigen.

schilderij tijdens reiniging van oppervlakte

Vernis verwijderen

De verflaag van een kunstwerk is vaak bedekt met een vernis (een dun laagje hars) dat voornamelijk werd aangebracht om het oppervlak glanzend te maken, kleuren en contrasten te verdiepen en de verf te beschermen tegen beschadiging. Na verloop van tijd kan de vernis geel, soms grijzig en dof worden of andere ongewenste beschadigingen/veranderingen vertonen. De oude vernis kan vaak worden verwijderd en vervangen door een nieuwe. 

verwijderen van vernis

Consolidatie

Het weer samenvoegen van dingen die bij elkaar horen kan een uitdaging zijn - vooral als het gaat om kleine verfschilfers. Daarnaast vormen losse onderdelen een probleem dat vroeg of laat dient te worden aangepakt.

losse verfschilfers voor behandeling
losse verfschilfers na behandeling
Varnish Removal
Consolidation
Tear repair

Scheurreparatie

Een scheur in de beelddrager van een schilderij ziet er misschien dramatisch uit... maar het kan worden gerepareerd. Er zijn verschillende methoden hiervoor - afhankelijk van de exacte aard van de schade. 

dichtgeplakt scheur met brug

Vullen en retoucheren

Verfverliezen komen veel voor. Na het consolideren van de verflaag kunnen ze worden opgevuld en geretoucheerd. 

lacune zonder retouche
lacune met retouche
Filling and Retouching

Restauratie van lijsten

Lijsten zijn vaak kunstwerken op zich - zorgvuldig gekozen of zelfs speciaal ontworpen om bij het schilderij te passen. De restauratie van een lijst is vergelijkbaar met die van een polychrome sculptuur. 

reconstructie ornament
Frame Conservation
Condition Checks

Conditierapporten

Het controleren en documenteren van de staat van een kunstwerk is een belangrijk onderdeel van de conservering en helpt om eventuele schade in een vroeg stadium op te sporen.

restaurator bekijkt beeld met UV-lampje

Conservering van polychrome houten beelden

Hout kan een fascinerend eigen leven leiden. Het veroudert en reageert op de klimatologische omstandigheden. Het kan groeien en krimpen, scheuren en barsten. Helaas kunnen verflagen dit vaak niet bijhouden. Gepolychromeerde houten objecten worden daarom vaak overgeschilderd - niet één keer maar meerdere keren. 

Wooden objects

Wilt u contact opnemen voor een offerte of een adviesgesprek voor uw kunstwerk? Klick dan hier:

bottom of page