Waarom juist een bloem als logo voor een restauratieatelier?
- Amelie Ehrismann
- 25 mrt
- 2 minuten om te lezen
Wie mij kent, weet hoe belangrijk de natuur en tuinieren voor mij zijn. Het gebeurt regelmatig dat ik vol bewondering bij een bloem blijf staan. Maar achter het logo schuilt meer dan alleen mijn liefde voor de natuur – voor mij heeft het een diepe verbinding met restauratie, en daar wil ik hier graag over vertellen.
Wist je dat het logo van GoldenBloom niet zomaar een willekeurige bloem is? Het is een aardbeibloesem – en wel uit een heel specifiek schilderij. Mijn eerste ontmoeting met dit kunstwerk was elf jaar geleden, toen ik net was afgestudeerd en voor een baan bij een groter restauratieatelier van Oostenrijk naar Nederland verhuisde. Ik wist nog niet precies welke richting ik op wilde, maar één ding stond vast: op een dag zou ik mijn eigen restauratieatelier hebben.
Vol enthousiasme en nieuwsgierigheid bezocht ik het Mauritshuis en was diep onder de indruk van het zien van zoveel beroemde schilderijen van dichtbij. Plotseling stond ik oog in oog met Meisje met de parel – zo tastbaar dichtbij. Maar de menigte eromheen werd me al snel te veel, dus liep ik door naar de kleinere zijzalen. Daar, in volledige stilte, bleef ik plotseling staan voor Stilleven met aardbeien van Adriaen Coorte.
Deze kunstenaar kende ik tot dat moment niet, maar zijn werk fascineerde me direct. Het stelde niets anders voor dan een klein hoopje wilde aardbeien – eenvoudig, maar met een serene rust en zelfverzekerdheid. Elke penseelstreek was met uiterste precisie geplaatst, maar liet toch ruimte voor toeval, waardoor het schilderij levendig werd. Ik stelde me voor dat deze kunstenaar met dezelfde geduldige precisie werkte als een restaurator die retoucheert met een piepklein penseel.
Terwijl ik probeerde de symboliek van het schilderij te ontcijferen, bleef de associatie met restauratie in mijn hoofd hangen. Ineens werd die hoop aardbeien een metafoor voor mijn professionele reis: eerst zou ik me door allerlei ervaringen heen moeten bijten – sommige bitter, andere zoet. Maar uiteindelijk zou de plant overblijven, zorgvuldig geplaatst in de aardbeienhoop – mijn eigen atelier. Als ik mijn best zou doen, zou het groeien, bloeien en vrucht dragen.
Sindsdien denk ik vaak aan dit schilderij als ik voor een uitdaging in mijn werk sta. Zo werd de aardbeibloesem mijn logo – als symbool voor mijn restauratieatelier en als teken voor mensen die, net als ik, de schoonheid in het alledaagse zoeken en graag dwalen door de stille hoeken van musea.
Comments